Announcement: Banja u Ljigu

Banja Ljig je okružena šumovitim obroncima planina Rajac (848 m) i Rudnik (1132 m). Gradić  Ljigproglašen za varošicu 1922.g. – smešten je u živopisnoj dolini istoimene reke, desne pritoke Kolubare.

Opštinsko mesto Ljig se nalazi na granici Šumadije i Kolubare, na nadmorskoj visini od 152 m, uz prometnu Ibarsku magistralu, sedamdesetak kilometara jugoistočno od Beograda; do Čačka – 80 km, 40km od Gornjeg Milanovca i 35km od Valjeva. Do Banje se može doći Ibarskom magistralom iz svih prvaca. Pogledajte mapu Ljiga sa uputstvima.
U samoj varošici – ime je dobila po istoimenoj rečici koja je deli na dva dela – uz samu magistralu, nalazi se Banja Ljig, koja poslednjih godina privlači sve veći broj posetilaca.

banja-ljig

Prirodni lekoviti faktori Banje Ljig

Vode Banje Ljig su poznate još iz doba Rimljana. Termomineralne vode (32,7°-55° S) koriste se danas iz više izvora. U banjskom lečenju koriste se ljiška voda – kupanjem i pijenjem, i lekovito blato – iz Bujanovačke Banje.
Izgradnjom i savremenim opremanjem fizioterapeutskog centra, Ljig postaje i poznati lečilišni centar u kojem se, uz nadzor tima medicinskih sgručnjaka, sprovodi kompletan banjski tretman:

  • hidroterapija (kupanje u bazenima i pijenje vode),
  • elektro, magneto i kinezi terapija,
  • toplotne procedure, masaža…

a od alternativnih terapija – akupunktura.

Pacijentima i gostima koji posećuju Banju u Ljigu, rekreacije radi na raspolaganju su i otvoreni bazen olimpijskih dimenzija s mineralnom vodom, trim sala i pešačka staza duga dva kilometara.
Ceo banjski kompleks nalazi se u lepo uređenom i negovanom parku, koji krase aleje sa više od hiljadu mirišljavih raznobojnih cvetova kraljice cveća – ruže!

Dopunski sadržaji u Banji Ljig

Boravak u Banji Ljig moguće je ispuniti i drugim raznovrsnim sadržajima. Otvoreni bazen sa mineralnom vodom, park, blizina planine Rajac, koja se često zbog svoje prirode klasifikuje kao vazdušna banja, potom grad Valjevo, izletište Divčibare, manastiri, seoska domaćinstva čine bogatstvo ponude Banje Ljig.

divcibare-izletiste-ljig
Planina Divčibare - okolina Ljiga

U Ljigu i okolini ima više spomenika iz starije i novije istorije srpskog naroda, a pažnju plene i gotovo netaknute prirodne lepote. U selu Slavkovici (7 km) restaurirani su ostaci manastira Vavedenje, a u blizini je i manastir Bogovađa, na jednom od izvorišta reke Ljig, u selu Ba, su ostaci crkve iz doba Nemanjića…
Šume po brdima oko Ljiga privlače pažnju i lovaca – bogate su fazanom, prepelicom, zecom, srndaćem i divljom svinjom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *